Over

De burgemeester van Madurodam 

Ik ben Marcel van Stigt, schrijver, blogger en (lo)kale journalist. Als jonge scholier had ik een hekel aan huiswerk maken. Ja, wie niet? Behalve als ik een opstel moest – nee: mocht – schrijven. Dan begon er in mijn maagstreek van alles te kriebelen. Nooit zal ik vergeten dat de klas op last van de lerares Nederlands een opstel moest schrijven voor een buurvrouw van haar. Ze was door een langdurige ziekte getroffen en moest wekenlang aan bed gekluisterd blijven. Een stapeltje vrolijk stemmende verhalen van kinderen op haar nachtkastje zou haar goed doen. 

Ik scheef spontaan een opstel over mezelf. Daarin nam ik mezelf een beetje op de hak. Ik was klein van stuk en was weleens gekscherend ‘Burgemeester van Madurodam’ genoemd. Dat kon ik gelukkig wel hebben en ik noemde dit in mijn verhaal. Ik dikte het al schrijvend nog een tikkie aan en somde allerlei belemmeringen op die ik als kleine jongen tegenkwam. 

De vrouw had erg om mijn verhaal moeten lachen

De lerares verzamelde alle verhalen en zou de volgende dag bij haar buurvrouw op ziekenbezoek gaan. In de eerstvolgende les Nederlands bracht ze verslag uit. De vrouw had erg genoten van de verhalen. En ze had vooral erg moeten lachen om ‘De Burgemeester van Madurodam’. Ze was er heel blij van geworden en haar ziekte telde even niet. De lerares las alleen mijn verhaal voor in de klas en ook nu werd er hartelijk gelachen.

Ik werd er zelf ook blij van

Dat mijn verhaal er nou net bovenuit stak, dat vond ik wel wat. Toen al was ik behoorlijk ijdel. Maar wat ik vooral besefte: het is dus mogelijk om iemand blij te maken met een verhaal. Daar werd ik op mijn beurt ook heel blij van. 

Mijn grote liefhebberij

Schrijven is daarna mijn grote liefhebberij geworden. Ik ben bij een krant gaan werken, schreef columns en levensverhalen en ben vorig jaar begonnen met bloggen. Eerst op mijn levensverhalensite, nu op mijn site Momentje voor Marcel. 

Ik maak regelmatig een momentje vrij voor het schrijven van een blog – lollig, persoonlijk, spiritueel of inspirerend. Of een mix hiervan. Ik hoop dat jij af en toe een momentje vrijmaakt om mijn blog te lezen. En als jij daar blij van wordt, dan word ik daar ook weer blij van. Nou, mooi toch?