Mijn verhalen

De waakhonden van Het Twiske

Flora en fauna in natuur- en recreatiegebied Het Twiske nabij Amsterdam worden steeds meer bedreigd door bedrijven die daar commerciële kansen zien. De Natura2000-status als beschermd gebied lijkt weinig uit te halen, maar de bemoeienissen van Stichting Hart voor Het Twiske wel.

Oostzaans protest tegen windturbines

Windturbines werpen hun schaduw vooruit. Amsterdam wil ze met alle geweld in de achtertuin van buurgemeenten plaatsen, maar stuiten op weerstand. Onder meer vanuit Oostzaan.

‘Herdenken omzetten naar herinneren – dit nóóit weer’

Wimar Jaeger is waarnemend burgemeester van Oostzaan. Maar hij zet zich ook in als voorzitter van het Nederlands Dachau Comité. Zijn visie op de jaarlijkse herdenking in een mooi verhaal.

De parlevinker is terug

Beroepen verdwijnen en soms komt er een beroep terug. Rob van den Bosch uit Landsmeer blaast de parlevinker nieuw leven in met een tot varende winkel omgebouwde sleepboot.

Bier als bindmiddel

Bier loopt als een goudgele draad door het leven van Peter Henry Tol. De Tuindorper heeft van het delen van het biergevoel zijn werk gemaakt. Een vrolijk verhaal in minder vrolijke tijden.

Selma Dag steunt missie Bibian Mentel

Bibian Mentel heeft de ongelijke strijd tegen volksziekte nummer één uiteindelijk verloren. Haar missie om fysiek minder bedeelde mensen te ondersteunen is nog springlevend. De Mentelity Foundation zet zich daarvoor in. Selma Dag uit Landsmeer draagt haar steentje bij.

Boze boerin oogst lof

Astrid Francis-Kraaij haalde de landelijke media als ‘Boze Boerin’ nadat ze zes ton piepers voor het kantoor van DEEN in Hoorn had gedumpt.

Ondernemen met liefde

Terwijl Nederlanders hier en daar in opstand komen tegen de beperkende coronamaatregelen en sommige ondernemers de rek in de regels verkennen, geven Clint en Stella Wals een positieve draai aan de crisis. 

Droom komt uit in Dalfsen

Pieter en Ilona Lust uit Oostzaan koesterden al jaren een droom: een minicamping beginnen. Bij dromen is het niet gebleven.

Woonhuis Grietje Tump krijgt monumentale status

Tien jaar heeft beheerder Frans Poulain er op moeten wachten en toen was het dan eindelijk zover: na de toezegging dat het woonhuis van Museum Grietje Tump een gemeentelijk monument zou worden schroefde burgemeester Dennis Straat eigenhandig het felbegeerde blauwe bordje op de gevel.

Creativiteit in coronatijd

Kunstenaar Henk Veen zoekt en vindt in deze coronatijd vol dichte deuren en belemmeringen andere wegen om zijn werk te tonen en aan de man te brengen.

‘Jopie blijft Jopie en ook ik blijf mezelf’

Zij is een ‘jongensachtig meisje’, hij een ‘meisjesachtige jongen’. Maar ze zijn vooral zichzelf. En juist daardoor houden ze het al zo lang met elkaar vol: Joop en Tilly Schmidt zijn vijfenzestig jaar gelukkig getrouwd.

‘De populariteitsprijs hoef ik niet te winnen’

Groot postuur, zelfverzekerd vanwege zijn bestuurlijke ervaring en een energieke uitstraling. Wimar Jaeger (55) zie je niet gauw over het hoofd. Als waarnemend burgemeester past hij gedurende vier à vijf maanden niet slechts op de Oostzaanse winkel.