Werkzoekende 50-plusser? Zo vergroot je je kans op een baan

Een gemakkeljke stoel.
Blijf vooral niet zitten…

Midden in mijn verhaal onderbrak de medewerkster van het uitzendbureau me. Ze boog naar me toe, keek me aan en zei: “Meneer Van Stigt, u hebt nu al drie keer gezegd dat u ‘al’ 54 jaar bent.” Ik had het niet in de gaten. Kennelijk zat het onwrikbaar in mijn systeem. Meteen viel een puzzelstukje op zijn plaats: mijn leeftijd! Ik was een werkzoekende 50-plusser die elke sollicitatie stuk zag lopen en nu wist ik waarom. Ik wierp zelf mijn leeftijd op als blokkade. Smeet zelf alle deuren in het slot. Vrijwel direct paste ik een mindshift toe. En ik haalde een ludieke sollicitatiestunt uit. Daarmee vond ik een vaste baan voor 40. Mijn leeftijd bleek geen obstakel te zijn. Integendeel.  Ook meer kans maken op een baan? Laat je inspireren door mijn e-book.

Het speelde in 2015 en ik denk er vaak aan terug. En anders word ik er wel aan herinnerd als werkzoekende 50-plussers die ‘op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging’ mijn profiel op LinkedIn bekijken en een connectie met me willen aangaan. 

Prima. Als ik ook maar één leeftijdsgenoot kan inspireren om mijn voorbeeld te volgen of – liever nog – een variant daarop te bedenken word ik daar heel blij van. Niet voor niets heb ik wel eens meegedaan aan een UWV-webinar om werkzoekende 50-plussers op weg te helpen.  

UWV-webinar
Tijdens een UWV-webinar stond mijn sollicitatiestunt centraal.

Een e-book ter inspiratie

En nu heb ik een e-book geschreven met hetzelfde doel. Daarin vertel ik over de achtergronden van mijn sollicitatiestunt en geef ik vijf tips die je kans op een baan vergroten. Tenminste, volgens mijn overtuiging.

En ik roep niet zomaar wat, hè! Ik weet hoe het is als de ene na de andere sollicitatie afketst als kogels op een stalen muur. Wat dat met je doet. En ik weet hoe het is om de knop om te draaien, de juiste actie te ondernemen en in een flow te komen. Met een vaste baan als klinkend resultaat. 

“Hoeveel uur per week wilt u werken?” vroeg de HR-medewerkster. 

“Nou”, antwoordde ik”, doe maar 40.” 

Ook dat zal ik nooit vergeten. 

Wat was mijn sollicitatiestunt? Hij is al vaak voorbijgekomen op de social media en ik laat hem toch maar weer even zien: 

Het volgende viel mij ten deel: 

De advertentie werd ruim 9300 keer gedeeld op Facebook 

Mijn LinekdIn-profiel werd dagelijks tientallen keren bekeken 

Mijn mailbox stond op springen 

Mijn telefoon begon te roken 

Ik verscheen op tv, in kranten en op nieuwssites 

Lovende woorden en complimenten

Het waren vooral steunbetuigingen die ik kreeg. Lovende woorden en complimenten. Maar ook uitnodigingen voor een sollicitatiegesprek. En daar was ik natuurlijk op uit. Ik heb bij vijf bedrijven om de tafel gezeten. Bij één daarvan – NCOI Opleidingen in Hilversum – was het raak. Ik moest wel twee keer anderhalf uur in de trein zitten, maar dat was wel het laatste waarover ik me zorgen maakte. 

Ik heb van december 2015 tot augustus 2019 bij NCOI Opleidingen gewerkt. Eerst als commercieel tekstschrijver, daarna als copywriter. Mooie jaren. Totdat ik de kans kreeg terug te keren naar mijn oude vak, het vak dat mij het liefst is: de lokale journalistiek. Eerst vanuit een kantoor in mijn woonplaats Purmerend, en nu om de bekende redenen vanuit huis. 

Mijn grootste winst

Ja, ik heb op mijn 58ste gesolliciteerd, terwijl ik al een mooie vaste baan had en me omringd wist door leuke collega’s. Maar mijn sollicitatiestunt had me niet alleen een vaste baan gebracht. Ook veel zelfvertrouwen en lef. Misschien was dat nog wel mijn grootste winst. 

Nog steeds ben ik begaan met het lot van 50-plussers die werk zoeken en niet weten hoe. Vandaar mijn e-book met een titel die de kern raakt. Als extra steuntje in de rug. Ik bied het tegen een bescheiden prijs aan. En ik hoop oprecht dat je erdoor wordt geïnspireerd. 

Succes met solliciteren! 

E-book Sta op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *